A csíkszeredai
Kamilliánus Család
                                                                  Üzenete

XXII évfolyam, 237. lapszám - 2018 október - Mátyás király év: megválasztásának 560 évfordulója

Gyöngyszemek

Október 4-én megjelent a hetedik kötet könyvünk, Gyöngyszemek címmel. Ez a kötet a 2010 szeptemberében, a csíkszeredai Szent Kereszt plébánián újrainduló „Krisztus Világa” családi havilap általam írott történeteit tartalmazza 2018 februárjáig, amikortól megváltozott a történetíró megbízatásom.

Az új kötet is a Csíkszeredai Státus kiadó gondozásában jelet meg, mint elődei. A „Gyöngyszemek” címet kapta, mivel minden történet az élet valamely területének egy gyöngyszemét mutatja be az emberi létezés méltóságáért vívott küzdelemben.

kamillianus-2018-11

A Világi Kamilliánus Család nemzetközi találkozója Rómában 2018 október 13-19 között

            Isten kegyelméből rendkívüli nemzetközi találkozóra került sor Rónában október 13-19 között. A találkozó gondolatát a jelenlegi, brazil kamilliánus generális atya, Leocir Pessini vetette fel egy évvel ezelőtt. Ilyen összejövetel még nem volt a Családok életében, hogy összegyűltünk volna együtt lenni, tanulni. A rendezvény témája: KAMILLIÁNUS KARIZMA, LELKISÉG ÉS KÜLDETÉS NAPJAINKBAN volt, jeles előadókkal, tanúságtevőkkel. Jelen volt az előző két generális atya, Angelo Brusco/Olaszországból, Frank Monks/Írországból, valamint az előző két nemzetközi VKCs elnöknő, Isabel Calderon/Kolumbiából és Rosa Bianca Carpene/Olaszországból.
            A Világi Kamilliánus Családok jelenlegi Nemzetközi Bizottsága (elnöknő: Marie Christine Brocherieux, francia, alelnöknő: Anita Ennis, Írország, titkárnő: Bakó Mária Hajnalka Erdély/Románia, kincstárnok: Giosuè Sparacino, Szicília/Olaszország, lelki vezető: Laurent Zoungrana a Kamilliánus Rend általános helynöke Burkina Faso/Afrika), idén májusban Rómában tanácskozott a program kidolgozása érdekében, majd folyamatosan előkészítette azt. A 61 résztvevő az öt kontinens 23 országából érkezett, rendszerint az országok VKCs elnöke és lelki vezetője. Minden előadó a saját anyanyelvén adott elő, amit a résztvevők szinkron tolmácsolásban hallgathattak meg.
            Magyarokul haton voltunk jelen, ebből öten Székelyföldről: P. György Alfréd/Csíkszentdomokos az Osztrák Kamilliánus provincia kinevezett delegátusa, P. Kovács Levente Gyula a Nyíregyházi kamilliánus kolostor házfőnöke, Ft. György Imre a csíkszeredai kórházlelkész és a VKCs lelki vezetője, Imre Lizi, a csíkszeredai VKCs elnöke és jómagam, hivatalból, valamint Midrák Györgyné, Ibolya Budapestről. Ausztriából két világi személy vett részt, a jelen, Krista Kahr és az eljövendő Angela Mair elnök. Hálás köszönetünket fejezzük ki az Osztrák Kamilliánus Provinciának a népes jelenlétért és a két pakisztáni résztvevő Mushtaq Anjum kamilliánus delegátus és Asia Aslam elnöknő anyagi támogatásáért.
A találkozó színhelye a Róma belvárosától távol eső „Tavasz Villában” volt, a „Megtestesülés Szolgálóleányai” kamilliánus nővérek anyaházában, akik idős betegek gondozásával foglalkoznak.
Találkozónkat a jelenlegi Generális atya, Leocir Pessini nyitotta meg, aki saját életének éppen a betegség általi próbatételi időszakát éli át, tapasztalva az emberi élet törékenységének valóságát.
Záró akkordként elzarándokoltunk a rendalapító, Lelliszi Szent Kamill szülővárosába, az Adriai tenger közelében lévő Bucchianicoba, ahol találkozhattunk az általam, 2000-ben alapított ottani VKCs-al.
Hálás köszönetemet fejezem ki minden résztvevőnek és segítőnek minden nagylelkűségért, ami által még gazdagabbá tette ezt a ritka és rendkívüli nemzetközi, első VKCs találkozót. Isten fizesse!
Pakistan jelenti: http://fides.org/en/news/64931-EUROPE_ITALY_The_Lay_Camillian_Family_is_the_future_a_challenge_as_well_as_a_hope
                Fényképek: https://photos.app.goo.gl/sdvYKiJXtt5XKyPG9

VI. Pál pápa adta a magyaroknak a római Szent Péter bazilika alagsorában a saját sírja mögötti helyet  a kápolnánk részére, mondván: „Tudom, ti imádkozni fogtok értem…” Ő tudta kik voltunk és kik leszünk…

Híreink:
* Kiss Gabriella (Gyergyóalfalu/Erdély) doktori disszertációjának bemutatása Budapesten, 2018 október 26-án, 14,00 órától az ELTE Társadalomtudományi Karán. Téma: A demenciával élő időseket gondozó családok terhelődésének szerepe a tartós bentlakásos otthoni elhelyezés kezdeményezésében.
* Imre Emilünk újabb bajnokságokat nyert Hollandiában és Olaszországban, immár a tanítványaival.
* Szomorú hír: bezárták a római Camillianum-ot, kedves iskolánkat. E nélkül a mai Üzenet sem létezne.
* 1956-ról, a Magyar Szabadságharcról és mártírjairól nagyon szépen, méltósággal emlékeztünk meg Csíkszeredában és környékén. Családom mindkét ága, anyai és apai ága is érintett benne. Orbán István, a tíz temesvári kivégzett egyike, a Szoboszlay per áldozata, az erdélyi békés együttélésért adta életét. 
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Orb%C3%A1n_Istv%C3%A1n_(tisztvisel%C5%91)


Szeretettel, Bakó Mária Hajnalka, RO – 530 194 Csíkszereda, Hunyadi János, 45/A//27, Tel: 0040 366 10 22 55 / 0040 721 088 154 / e-mail: kamillianus@gmail.ro Archívum: http://www.kamill.romkat.ro/ (mag) www.camillo.romkat.ro (it)


<< 2018. novemberi ÜZENET

2018. szeptemberi ÜZENET >>


A csíkszeredai Kamilliánus Család Üzenete

Il Messaggio della Famiglia Camilliana di Csíkszereda