A csíkszeredai
Kamilliánus Család
                                                                  Üzenete

XXV. évfolyam, 269 lapszám – 2021 szeptember     - 52. Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus Budapesten

Az 52-ik Eucharisztikus Kongresszus Budapesten https://www.youtube.com/watch?v=zDw86TtTyt0

Nagy eseményre készült idén a magyar főváros, összegyűjtve fiait a világ minden sarkából, az 52-ik Eucharisztikus Világkongresszusra. 2020-ra volt tervezve a Kongresszus megrendezése, viszont közbejött a „világjárvány” miatti határlezárás, ami ellehetetlenítette annak kivitelezését.
A Kongresszus létrejötte Franciaországhoz kapcsolódik, érdekes módon egy világi, ráadásul női személyhez, a tours-i Émilie Tamisierhez (1834-1910), aki eucharisztikus zarándoklatot vezetett Avignonba, majd egyházi segítséggel elindult a mára már világméretű rendezvény sorozat.

Mikor volt megszervezve az első nagyméretű Kongresszus?
Válasz: 1881-ben. 

A Kongresszus szervezési ritmusa lassan alakult ki a mai négy évente sora kerülő megrendezésig.
Nekünk, magyaroknak fontos esemény volt az 1938-ban, első ízben Budapesten megrendezett 34-ik Eucharisztikus Kongresszus. Ezen a Kongresszuson, amit az akkori politika erősen kompromittált, a Pápai Bizottság egyik jeles személye vett részt delegátusként.

Ki volt az 1938-as Kongresszus pápai delegátusa? 
Válasz: Eugenio Pacelli bíboros, államtitkár, a későbbi XII. Piusz pápa.

Az 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszus jelmondata egy Szent Ágostoni idézet volt: „Eucharistia vinculum caritatis/az Eucharisztia a szeretet köteléke” és a mai napig maradandó nyomot hagyott a katolikus hívők szívében az alkalomra írott, Győzelemről énekeljen kezdetű himnusza által.

Ki írta a himnusz szövegét és ki zenésítette meg azt?
Válasz: Szövegét a jezsuita Bangha Béla írta, dallamát Koudela Géza szerezte.

A jelenlegi egyházfőhöz, Ferenc pápához tartozik a Fülöp szigeteken, Cebuban 2016-ban megtartott 51-ik Eucharisztikus Kongresszus, ahol 300-350 ezer hívő gyűlt össze a természeti csapások és szegénység sújtotta szigeteken. A Kongresszus végén Ferenc pápa bejelentette a következő rendezvény színhelyét, ami Budapesten lesz.

Mi volt a Fülöp szigeteki Kongresszus himnusza?
Válasz: „Krisztus bennünk dicsőségünk reménye”.

Az 52-ik, Budapesten másodízben megrendezendő Kongresszus 2021 szeptember 5-12 között szívet-lelket megmozgató előkészülést igényelt. Megható, hogy megtartja 1938-as himnuszát, amit modern hangszerelésben már bemutatott a Roll együttes a csíksomlyói Nyeregben, a pápalátogatás színhelyén 2021 augusztus 1-én.

Mi az 52-ik budapesti Kongresszus jelmondata?
Válasz: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7).

Virtuális formában, cikk a 12 oldalon: https://issuu.com/krisztusvilaga/docs/krisztus_vilaga-09_2021

Kamilliánus önsegélyzés

Jelen elválasztó világunkban, aki látja a helyzet másik oldalát is, ki kell találnia az együttműködés lehetőségeit. Nekünk, székelyeknek még nemcsak emlékezetünkben van a felmenőink hagyománya, mint pl. a kaláka, a radina, hanem élő gyakorlatunk. Élet és lélekmentő az adott helyzetben.

Ha már a kórházi betegek látogatása szinte lehetetlen, és lassan magunk is támogatásra szorulunk, hiszen közel harminc évet mondhatunk magunk mögött a Kamilliánus Családban, amit nem éppen húszévesen kezdtünk, kiváló lehetőséget ad az egymás támogatása, felemelése. Hála Istennek, ezt se most kezdjük, ez is megelőz minket szüleink, nagyszüleink által, akik példát mutattak nekünk.

Miben is tudjuk támogatni egymást? Elsősorban az egymásért felajánlott imádságban, ami lehet egy napi munka is. Szent Kamill is ezt tette szeretetszolgálatával. A kézzel fogható világ tág teret nyújt az egymás segítésére. például, termel az egyikünk valamit a kertjében, többlete van, ami a másiknak nincsen, akkor megosztja. Nagy öröm forrása ez a csere-berélés, pénz nélkül, csupán jóakaratból. Vagy, ha valaki nem győzi a fizikai munkát, ami neki jutott és a másik szakit egy kis időt és erőt a sajátjából és kisegíti, felbecsülhetetlen ajándékot ad. Természetesen a szeretetszolgálat értelmében visszasegíti amivel tudja, a kapott értéknek megfelelően. Értékcseréről van tehát itt szó a Kamilliánus Családon belül is. Örömforrás, amire a becsület kötelez. Hála Istennek Kamilliánus Családunk gazdag ezen a téren is. Megéri gyakorolni.

Dr. Pócs Alfréd Csíksomlyón 

Augusztus 26-án, csütörtökön ritka vendégeket fogadott a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház. Dr. Pócs Alfréd, a felfüggesztett ortopéd orvos, Dr. Horkovics Kováts János nőgyógyász és Juhász János Zoltán, a Trianon film producere - Dr. Drábik János kutatásai nyomán - volt jelen. Őket mostanáig csak interneten láthattam, most élőben is találkozhattam velük. Erdélyi turnéra indultak, értékeink kicserélésére.
Arról beszéltek, ami Szent Kamillnak, a betegek, kórházak és betegápolók védőszentjének is életmottója volt imáiban és tetteiben egyaránt: „Szeretném kiszabadítani a szegény betegeket a zsoldosok kezéből”. Meghatódva hallgattam őket, magamra ismerve a hosszú kórházi fogságom szenvedései miatt, amikor emberi lénynek se éreztem magam a kegyetlen kórházi terror szorításában. Nem kívántam élni.
De jó lett volna találkozni velük akkor, sokminden jobban alakulhatott volna. Ha későre is, de legalább láthattam a példaképet, akihez hasonló szerettem volna lenni orvosként, akkor is, ha ma sem becsülik meg őket. Isten áll az oldalukon. Kísérje áldás útjukat!

Barátságban

Budapesten sikerült ízelítőt nyernem az 52. Eukarisztikus Kongresszus ünnepéből. A Szent István bazilika kupolájából láthattam az érkező zarándokokat és az esti, kivilágított Duna partról pedig Budapest pezsgő, esti életét. Felemelő volt a szent és a hétköznapok varázsát megélni világi kamilliánusként, a magyar főváros vendégszeretetét élvezve. Előtte Cserkeszőlő gyógyító vizében felmelegedve elfelejtve minden nyomasztó terhet, jó testvérként figyelni egymásra, hogy mindenki jól érezze magát. Hálásan köszönöm!

Híreink:

* USA: 100 év kamilliánus jelenlét. Az Amerikai Egyesült Államok kamilliánus közössége idén az első kamilliánusok érkezésének századik évfordulóját ünnepli.

Az első kamilliánus, aki Amerika földjére 1921 szeptember 17-én megérkezett, Michael Mueller atya volt, hosszú utazás után Németországból indulva, New Yorkba érkezett. Michael atyát azért küldték Amerikába, hogy megvizsgálja azt a földterületet, amit Wisconsinban adományoztak a közösségnek. Belátta, hogy a kiválasztott hely nem alkalmas egy kórház felépítésére. Elhatározta, hogy megszervezi az új kamilliánus közösséget Milwaukeban. 1932-ben Wauwatosa-ban felavatták a kamilliánus kórházat is.

A jelenleg épülő kórház: https://www.facebook.com/749021335189012/posts/4190518027705975/
* Elkészült Pakisztán első kamilliánus temploma. Szeptember 7-én, Rózsafüzér királynője napján szentelte fel Dr. Indrias Rehmat, Faisalabad püspöke. Luigi Galvani kamilliánus atya tette le az alapkövét 3 éve.
* Kísérjük imáinkkal, szeretetünkkel iskolába, egyetemre induló gyermekeinket!

* Idén nem tartottam lelkigyakorlatot, harminc év után letettem a lantot. Emlékkönyvünk készülőben.



Szeretettel, Bakó Mária Hajnalka, RO – 530 194 Csíkszereda, Hunyadi János, 45/A/27, Tel: 0040 721 088 154 / e-mail:  kamillianus@gmail.ro – Archívum: http://www.kamill.romkat.ro/ (mag) www.camillo.romkat.ro (it)


<< 2021 októberi ÜZENET

2021 július-augusztusi ÜZENET > >


A csíkszeredai Kamilliánus Család Üzenete

Il Messaggio della Famiglia Camilliana di Csíkszereda