A csíkszeredai
Kamilliánus Család
                                                                  Üzenete

XVIII. évfolyam, nr. 195, 2014 - Húsz éves a csíkszeredai „Szent Kamill” Kamilliánus Család (1994. 03. 25)  

SZENT KAMILL HÁLAÉV 2014-2015

A pillangók nem harcolnak - In memoriam - Kászoni Fekete Gergely (élt 42 évet)
           
Gyönyörű meleg őszi nap volt. Az alma feldolgozásával dolgoztam az udvaron, amikor a méhecskékkel együtt meglátogatott egy pillangó. Körberepülte a terepet, rászállt a vedrekre, az almacsavaróra, a székre, amelyen dolgoztam, végül megállapodott a kezemen. Vigyáznom kellett rá, mert féltettem, nehogy baja essék véletlenül. Jó volt vele lenni napokon át, kedves látogatóm gyönyörűséggel töltötte be a lelkemet, magával hozott valamit a mennyország ígéretéből, amit nem lehet megnevezni, csupán érezni, ami előtt megáll az ember és kiesik a kezéből a munkaeszköz, amivel addig dolgozott.

Kedves Gergely, számtalanszor néztem utánatok így, amint kicsi lányoddal “hercegnőddel, múzsáddal” tovaröppentetek munka után a kis utcában, egymás kezét fogva, ugrándozva, mint két angyali pillangó. Köszönöm, hogy megtetted.

Régóta segítjük egymást családjaink közt, testvérként, barátként, a szó legnemesebb értelmében. Hála Istennek, volt kitől tanulnunk, mindkettőnket megáldott az ég olyan édesapával, aki “az igaz ember” mintaképe lehetett számunkra. Köszönöm, hogy megőrizted.
Sok mindent végeztünk már el együtt, vállvetve, tartva egymásban a lelket, ha valamelyikünk családjában nehézség adódott, gondolkodás nélkül siettünk megoldani a bajokat. Köszönöm a bizalmat.

Két évvel ezelőtt lelkigyakorlatot kezdtünk a ministránsainknak. Két fiad alapember, “házigazda” lett, mert édesapaként álltál minden gyermek érdekében a felvállalt ügy mellé. Előkészítettél mindent számunkra édesapáddal és fiaiddal, hogy semmiben se szenvedjünk hiányt. Idén már kicsi lányod is velünk lehetett. Köszönjük, hogy boldogságunkat szolgáltad.

Egy éve nekifogtunk a házacskám építésének Csíkcsomortánban. A Salvator kápolnában az Úr Jézustól a “legjobb ácsot” kértem hozzá segítségül. Onnan fentről irányították a munkálatokat. Számtalanszor néztünk fel az égre hálát adva a Mindenható Istennek a békességben elvégzett munkáért. Köszönöm neked ezt a hitet. Munka közben volt idő észrevenni egy gyönyörű naplementét, a szivárványt, egy apró kis virágot vagy a felhők előrejelzéseit, ha éppen vihar készülődött. Amikor pedig ránk esteledett, a csillagok mutatták meg az időt, hogy milyen későre jár. Köszönőm, hogy két lábbal a földön, de lélekben a csillagok között jártál, ismerted az utat hazáig már akkor. Nemcsak lelked, de fizikumod is törékeny volt, mint a pillangóé, aki csupán “látogatóba” jön a földre. Idén betegeskedtél. Nem szóltál semmit, de hallgatásod annál beszédesebb volt számomra. Feleségeddel vállvetve igyekeztünk tenni érted. Megpróbálunk mindent, amit lehetett. Tehetetlenségünk fájdalmában az egeket ostromoltuk, de a végzet szavát nem lehetett feltartóztatni, hiába egyeztünk meg, hogy nem szeretném másra bízni a házacskám befejezését. Megértettem, hogy a pillangók nem harcolnak

Kedves Gergely, te már rég készen állsz átlépni a mennyország küszöbét, csupán a kaput kellett kinyitni számodra. Mindannyiunk nevében mondhatom: legyen részed abban a legnagyobb boldogságban, amelyet már itt, rövid földi életed során kívántál másoknak. Köszönjük, hogy voltál nekünk. És én, köszönöm, hogy itt, Rómában, a Szent Péter és Szent II. János Pál pápa sírjánál, a római Magyarok Nagyasszonya kápolnánál kisírhattam magam, valamint Szent Kamill, a betegek védőszentje ereklyéi mellett imádkozhattam érted. Kérlek, te is járjál közbe értünk, mindannyinkért.

Utóirat: Halála másnapján, az esti szentmisén, a római Maddalenában (a kamilliánusok római főtemploma), Úrfelmutatáskor finom rózsaillatot éreztem. Körülnéztem. Csupa kamilliánus atya volt a közelemben, akiktől aligha jöhetett ez az illat. Gergelyre gondoltam: talán, szombat lévén, hazavitte a Szűzanya. Szép lelke közöttünk marad a rózsa illatában… Temetése másnapján, még Rómában, hajnalban, álmomban láttam őt. Meghívtuk a lelkigyakorlatosokat egy kirándulásra. A jól ismert zsibongással, jókedvvel utaztunk. Megérkeztünk egy szép helyre. Gyönyörű napsütés és meleg légkör fogadott. Ő meghívott mindenkit a cukrászdába egy süteményre. Tudtam, nekem otthon egy egész doboz sütit csomagoltak. Szólni akartam neki erről, de meggondoltam magam, nem rontom el a jó szándékot.

Rómából Mindenszentek napján értem haza, az ő sírjához mentünk legelőször. Kertemből leszakítottam az utolsó rózsát, amely a csíki hidegben még megpróbált kinyílni. Két nappal később a padláson takarítva találkoztam egy pillangóval. Ujjamra segítettem a hibernálni készülő szépséget és lehoztam a napfényre. Lefényképeztem (ez itt). Amikor átmelegedett, vidáman röppent tova. Boldog voltam, hogy visszaadhattam a szabadságát…

 

A Bucchianico-i „Szent Kamill” Világi Kamilliánus Család
2014 október 21-én találkozhattunk Bucchianico szentélyében, Szent Kamill szülővárosában a 2000 június 25-én felszentelt VKCs-al. Ünnep volt mindannyiunk számára ez a nap és ez a találkozás.
Megválasztottuk a Család vezetőségét a mai előirásoknak megfelelően: Elnők (családfő), Curti Nicola Camilla, Alelnök: Hummel Silvana, Titkár: Curti Rosa Lucia Germana, Kincstáros: D’Amelio Evelina.

A Kamilliánus Család sok értékes személyiséggel gazdagodott az elmúlt években. Ezek között:
Elena Santone ügyvédnő, aki felvállalta az Általános Alapszabályzat frissítésével járó ügyvédi munkákat. Édesanyja a Család kitartó tagja alapítása óta, nagybátyja, Giovanni Santone, Szent Kamill követe.
Umberto D’Angelo, idén szentelt kamilliánus atya édesanyja  Család jelenlegi Alelnöknője.
Dr. Gianluca de Leonardo, közgazdászt, idén, május il 25-én a város polgármesterévé választották. Édesanyja, Curti Rosa Lucia Germana a Család jelenlegi kincstárosa, az első alapítók egyike.
Matteo Palombaro, a betegek szent szolgálatát végzi a város kórházában. Édesanyja, Curti Nicola Camilla, ápolónő, a Család szíve-lelke, a másik alapító. Az alapítás a két Curti testvér párbeszédéből indult 2000 május 25-én, az ünnepélyes szentmise után. Nagy elődjük Germano Curti MI. generális atya.
A Szent Kamill jubileumi évében meglepően sok és értékes munkát mutattak fel:
Létrehozták a Jubileumi Bizottságot, Szent Kamill szerint “jóravaló emberekből”, tanárokból.
Jubileumi emlékképeket nyomtattak: a Szent Kamill szívét tartó ereklyetartó tiszteletére, imával, a Keresztrefeszítetthez imával, háttérben a piros keresztel, és a jubileumi imát, Szent Kamill aláírásával. A kép a Szűzanyát ábrázolja a kis Jézussal és Szent Kamillt (Bucchianico-i festőnő reprodukciója).
Kiadták a Bucchianico mesélSzent Kamill c. kötetet, valamint a Jubileumi év programfüzetét. Elkészíttették Szent Kamill piros keresztjét. Testvérvárosi kapcsolatot létesítettek a Szent édesanyja, szülővárosával Loreto Aprutino-val. Elköteleződtek az augusztus 22-én, a Szent szülőházában berendezett kápolnában leégett festmény másolatának elkészítésére. Minden szerdán este találkoznak a szentélyben.

Híreink:
* November 24-én elhunyt Anton Gots atya, a Kamilliánus Rend visszatelepítője Magyarországra,
* December 4: Mikulásjárás a csíkszeredai kórházakban. A Szent Kereszt plébánia fiataljai előadták Szent Miklós legendáját mindhárom belvárosi kórházban, György Imre kórházlelkész vezetésével.
* Bolzano: a VKCs találkozója december 16-án, Hansjörg Rigger lelkivezető, és Nikolaus Fischnallerrel,
* december 23: Angyaljárás a csíkszeredai kórházban, mint minden évben, gyerekek segítségével.
* Facebook-on a „Magyar Kamilliánus Családok Egyesülete” – érdemes ránézni, gratulálunk!

Mindenkinek Áldott Szentkarácsonyt és békés, boldog Újesztendőt kívánunk


Szeretettel, Bakó Mária Hajnalka, RO – 530 194 Csíkszereda, Hunyadi János, 45/A//27, Tel: 0040 366 10 22 55 / 0040 721 088 154 / e-mail: mariabako@hr.astral.roArchívum: http://www.kamill.romkat.ro/ (mag) www.camillo.romkat.ro (it)


<< 2015. januári ÜZENET

2014 novemberi ÜZENET >>


A csíkszeredai Kamilliánus Család Üzenete

Il Messaggio della Famiglia Camilliana di Csíkszereda