A csíkszeredai
Kamilliánus Család
                                                                  Üzenete

XVII. évf. 176. szám, 2013 április

Juci néni, a példás háziasszony

Juci néni, a példás háziasszony megboldogult szüleim – még élő - baráti köréhez tartozik. A Mária Rádió hozott össze minket. Elkérte a telefonszámomat és felhívott. Egyszerűen felelevenítette – immár velem – a régi barátság kötelékét. Férjét pár éve elvesztette, egyedül maradt. Emlékeire, mint élő kapcsolataira viszont kiváló odaadással figyel, még 87 évesen is!

Első látásra meglepetésnek tűnt nekem ez a meleg, családias, baráti ragaszkodás, majd lassan kialakult egy egészen sajátos összetartozás érzés. Nemcsak a szüleim által megkezdett barátságról van szó, amelyet nem győzünk eleget emlegetni, átélve az emlékeket a “három mennyország-lakóval” (szüleim és az ő férje, Jóska bácsi), hanem mélységes tisztelet és megbecsülés jellemzi kapcsolatunkat. Felnézünk egymásra, mindazért, ami van, és erről kölcsönösen tisztelettel és szeretettel nyilatkozunk bárki előtt, de ez történik akkor is, ha csupán ketten vagyunk. A jó humor mindig jelenvaló, még ha néha szenvedés és betegség is kopogtat valamelyikünk életében. Akkor a részvét ölt testet, és csendes együttérzéssel, ha kell, szó nélkül kapcsolódunk egymás fájdalmába. Volt példa rá mindkét irányban, bőven.

Amikor tehetem, szívesen meglátogatom, vigyázva arra, hogy legyen „elég időm” nála maradni. Nehezen viseli ugyanis a rövid, szűkre szabott látogatásokat, pedig az is előfordul. Amikor pedig meg tudom „teremteni” magamnak az időt, akkor bizony megfeledkezünk a külvilágról, beletemetkezünk a mesélésbe. Érdekes, mindig van miről beszélni és nem fárasztó meghallgatni egymást… Beszélgetéseink az élet minden területére kiterjednek. Juci néni élénk érdeklődéssel fordul minden téma felé ami felvetődik. Én a mai világot tárom fel neki, azt, amiben élek, ő viszont a múlt gazdag örökségével érkezőt. A két világ tapasztalatai kiegészítik egymást és kölcsönösen felfrissítik, gazdagítják mindkettőnk életét.

Találkozásaink alapállására jellemző az evangéliumi ünnepi asztal. Ez mindig mélységesen megérint. Juci néni az a példás háziasszony, aki hála Istennek vidékünkön még nemcsak szokás, de valahogyan tiszteletteljes feladata a háziasszonyoknak, a „vendéglátás kiváltsága”, a szeretet-lakoma. Kiváltságnak mondom, mert az a háziasszony, akihez bármikor be lehet térni, van mit asztalra tennie, kiválóságot jelent. A betérő vendégnek pedig kiváltság a szeretet-lakoma, ha egyszerű, akkor is, mert olyan nagy „tisztelettel és szeretettel” látják vendégül, amilyenre talán csak a lelke mélyén vágyik. Ilyen kiváltságos események az egyházmegyei búcsús ebédjeink, amikor lelkünk nyugodalmára, elengedve az „idő” szorítását, egymásra tudunk hangolódni, vendégeivel együtt, mert a barátságban az a csodálatos, hogy hasonló „szellemiségű” emberek találkoznak és jutnak közös nevezőre saját nézeteikkel. Számomra még nagyobb kiváltság, hogy egy ilyen „asztaltársaság” legfiatalabb tagjaként vehetek rész köztük, akik megosztják velem egy élet tapasztalata során összegyűjtött bölcsességüket.

Az ünnepi asztalra ilyenkor minden felkerül azon ételekből, amit otthonról jól ismerek, amit boldogemlékű Édesanyám, és Nagymamám is asztalra tett ugyanolyan nagy gonddal, tisztelettel és szeretettel, mert azt hiszem, ezen van a lényeg: a tisztelettel végzett szeretet-szolgálaton. Végig kitartani a felkínált lakoma különféle finomabbnál finomabb fogásaiban, komoly elszántság kell és előtte legalább egy napi mértékletesség, ha nem akarok félreérthető lenni a burkolt visszautasítással, mert Juci néni, a példás háziasszony a „Szívét” teszi asztalra a finom falatokkal és kedvességével. A legkisebb mozdulatra is figyelmes, azonnal ugrik, hogy kiszolgáljon. Soha nem tudtam megegyezésre jutni vele még a mosogatás kérdésében, egyszerűen nem engedi. Meg kellett szoknom, hogy az ünnepet ne zavarjam meg mosogatással…, pedig bevallom, szégyenkezve veszem tudomásul. Viszont felkínált szeretete olyan mérhetetlenül nagy, hogy nem alacsonyíthatom le az „eltakarítás” műveletére.

Ilyenkor elgondolkodom, vajon én hol állok a „vendégfogadás” evangéliumi feladatában, példamutató elődeim nyomán mennyire haladtam? Szeretetszolgálatom megmérettetéseként is érdemes átgondolnom, hogy felzárkózzam újra, ha valahol lemaradtam volna…, hála Istennek, van Kikhez mérni magam…

 

A Szőkefalvi Fény Királynő Fatimai zarándoklata – 2013 május 6-18 között

MOTTÓ: Vezess minket Szíved Szeretetlángja által Csodálatos Miasszonyunk, MÁRIA

Program

Május 6 – 1.nap: Indulás Marosvásárhelyről Magyarországonon át Nagykanizsára.

Május 7 – 2.nap: Folytatjuk utunkat az olaszországi Pádovába. Itt meglátogatjuk a Prato della Valle amfiteátrumteret, a Santa Giustina Bazilikát és magyar szentmisén veszünk részt a híres Szent Antal Bazilikában, majd folytatjuk utunkat a torinói szálláshelyre.

Május 8 – 3.nap : Torinóból a katolikus világ legnagyobb Mária-kegyhelyére, a délfranciaországi Lourdesba megyünk.

Május 9 – 4.nap: Lourdesban 2 egész napot maradunk. Szentmise után tiszteletünket tesszük a jelenések barlangjánál, megtekintjük a Gave folyó partján egymás fölé épült bazilikákat: a Szeplőtelen Fogantatás Bazilikát, az Örök Imádás kápolnát valamint a Rózsafüzér Bazilikát. Keresztútat végzünk. Este gyertyás körmenetre indulunk a Barlangtól a többezres zarándokkal.

Május 10 – 5.nap: Szentmisén veszünk részt, majd megtekintjük a Bernadett és a családja emlékhelyeit, a Peyramale plébános sírját és azt a kútat amelynél Bernadettet megkeresztelték. Megnézzük a Szent Bernadett és a földalatti Bazilikát, majd gyertyás körmeneten veszünk részt.

Május 11 – 6.nap : Spanyolországon át Portugáliába indulunk a Fatima-közeli Monte Real-ba.

Május 12 – 7.nap: Reggel magyar szentmise a Fatimai jelenések kápolnájában. Ünnepi program Padre Alvaro kiséretében. Este szentségimádáson, majd gyertyás körmeneten veszünk részt.

Május 13 – 8.nap: Ünnepi program a kegyhelyen. Megtekintjük a Szent István király szobrát, a Ferenc, Jácínta és Lúcia sírját. Végigjárjuk a magyar keresztútat. Szentmise a Szent István kápolnában. A Fény Királynője és a Fatimai Madonna zászlók megszentelése. Éjszakai utazás.

Május 14 – 9.nap: Montserrat. Szentmise Katalónia legnagyobb kegyhelyén, majd tiszteletünket tesszük a Bazilikában a Fekete Madonna kegyszobra elött.

Május 15 – 10.nap: Indulás a francia Riviéra, Nisában töltjük a napot.

Május 16 – 11.nap: Nagykanizsa felé vesszük utunkat. Egésznapos utazás.

Május 17 – 12.nap: Hazahozzuk Szőkefalvára a Fény Királynője zászlóját az Ifjuság Engesztelő-napjára összegyűlt zarándokokhoz. A Hálaadó Szentmise után utazás tovább Székelyudvarhelyre.

Május 18 – 13.nap, Pünkösdszombat : A haza érkezett Fény Királynője és Fatimai Madonna zászlóját elvisszük Csíksomlyóra a magyarság legnagyobb zarándoklatára.

A Fény Királynő honlapja:

http://fenykiralyno.org/fatima/?utm_source=F%C3%A9nyKir%C3%A1lyn%C5%91+Hirlev%C3%A9l&utm_campaign=1881410ebc-2013_majus_6&utm_medium=email – Szervező: Vári Gabriella 0 754.457.545

Lelki vezetők: Tánczos Levente plébános és Dr. Bakó Mária Hajnalka kórházlelkészi asszisztens

***************************************************************************

Szeretettel, Bakó Mária Hajnalka, RO – 530 194 Csíkszereda, Hunyadi János, 45/A//27, Tel: 0040 366 10 22 55 / 0040 721 088 154 / e-mail: mariabako@hr.astral.roArchívum: http://www.kamill.romkat.ro/ (mag) www.camillo.romkat.ro (it)


<< 2013 májusi ÜZENET

2013 márciusi ÜZENET >>


A csíkszeredai Kamilliánus Család Üzenete

Il Messaggio della Famiglia Camilliana di Csíkszereda